• Hakkımızda
  • Kampanyalar
  • Blog
  • Sıkça Sorulan Sorular
  • İletişim

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.

P1 - P2 Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Ticari amaçla dağıtım yapacak olan işletmelerin bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Dağıtım yapmak isteyen işletmeler öncelikle yetki belgesi almalıdır. Yetki belgesini aldıktan sonra resmi bir şekilde dağıtım yapabilir ve eleman çalıştırabilirsiniz. Diğer yandan yapılacak olan dağıtımın türüne bağlı olarak P1 veya P2 yetki belgesi alınmalıdır.

Moto kuryeler ya da diğer adıyla motosikletli kuryeler de dağıtım yaptığından genellikle yetki belgesi alıp almamaları konusunda detaylı bilgi almak isterler. Ancak bu yetki belgeleri dağıtım işletmeciliği yapacak olanlar için geçerlidir çalışanlara verilmez.

P1 Yetki Belgesi Nedir? Kimlere Verilir?

P1 yetki belgesi il içinde dağıtım yapacak olan işletmelere verilen bir belgedir. Eğer dağıtım hizmetini bulunduğunuz il içinde verecekseniz P1 yetki belgesi almanız gereklidir. Diğer yandan dağıtım işletmeciliği yapacak olan gerçek veya tüzel kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gereklidir. P1 yetki belgesi alabilmek için en az 5 adet özmal motorlu taşıta ve 12.000 TL sermayeye sahip olma şartı aranmaktadır. Aynı zamanda en az 5 dağıtım elemanına ve merkezin bulunduğu il sınırları içerisinde depolama, yükleme, boşaltma gibi durumlara elverişli bir taşınmazın kullanım yetkisine sahip olmak gereklidir.

P2 Yetki Belgesi Nedir? Kimlere Verilir?

P2 yetki belgesi yurtiçi taşımacılık yapacak olan işletmelere verilmektedir. P2 yetki belgesine başvuru yapacak olan gerçek veya tüzel kişilerin en az 30 adet özmal motorlu taşıta ve 25.000 TL sermayeye sahip olması lazımdır. Yukarıda belirtilen taşınmaza sahip olma şartları bu yetki belgesinde de geçerlidir. Ancak P2 yetki belgesi alacak olanların aynı zamanda 7 coğrafi bölgede ya da her bir bölgede en az 2 ilde olmak üzere şubeye sahip olması gereklidir.

P1 - P2 Yetki Belgesi Nasıl Alınır?

P1 veya P2 yetki belgesi almak isteyenlerin gerekli şartları yerine getirdikten sonra istenen belgeleri hazırlaması ve Ulaştırma Bakanlığına bağlı bölge müdürlüklerinden birine başvuru yapması gerekmektedir. Başvurunun ardından bakanlık tarafından sizin adınıza açılan hesaba belge harcı ücretini yatırdıktan sonra belgenizi alabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları
hero-cover

Fiyatlar güncellendi! Paket bonus uygulaması tüm Türkiye'de!

Devamını oku

hero-cover

Vigo’dan yeni çalışma modeli!

Devamını oku

hero-cover

Vigo’dan büyük kolaylık!

Devamını oku

Merak ettikleriniz mi var?

Merak ettikleriniz, şikayet ve önerileriniz için bizimle iletişime geçin.

vigo-logo

©2024 Tüm hakkı saklıdır.